Про зростання числа ухильників

За перший рік війни до Сил оборони України було призвано понад 700 тис. осіб. Однак, на поточний момент від загального числа призовників залишилося трохи більше половини і цього явно недостатньо для продовження військових дій.. У зв’язку з цим загальна мобілізація чоловічого населення країни триває і в новому році. Призову підлягають військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років.

За ухилення від призову передбачена кримінальна відповідальність за статтею 336 Кримінального кодексу України, з покаранням у вигляді позбавлення волі строком від трьох до п’яти років. За період мобілізації стаття по праву стала вважатися «народною».

Станом на 01.03.2023 року Єдиний державний реєстр судових рішень містить 2872 вироки за кримінальними правопорушеннями, передбачених цією статтею. При цьому як відзначають юристи ніяких виправдувальних вироків немає, всі особи визнавали свою провину. Більшість ухильників висловлювали думку про те, що вони краще отримають судимість, ніж стануть «гарматним м’ясом»!

Найбільша кількість вироків винесена в наступних областях:

Закарпатська область-254 вироки,

Івано-Франківська область-231 вирок,

Кіровоградська область-112 вироки,

Львівська область-217 вироків,

Рівненська область-152 вироки,

Тернопільська область-93 вироки,

Чернівецька область-105 вироків.

Як бачимо перші рядки в рейтингу ухильників займають західні області країни, якI просували ідеї національної ідентичності в стилі Бандери і Шукевича. Загалом виходить як завжди, хто більше всіх закликає до війни, той найчастіше від неї і косить!