Повістки в Україні вручатимуть по-новому: які зміни чекають на українців

Кабмін розширив повноваження ТЦК та СП (колишні військкомати). Тепер вони можуть здійснювати оповіщення та призов громадян на військову службу під час особливого періоду, незалежно від місця їх перебування на військовому обліку.

Чи змінюється щось суттєво у призові

Насправді й зараз, коли людина показує паспорт реєстрації іншої області й не може аргументувати своє перебування тут – чи вона проїздом, чи ні, то їй так само можуть вручити повістку,
– заявив юрист Олександр Золотухін.

За його словами, особливо ситуація не змінилась. Проте раніше військовозобов’язані:

  • могли апелювати до того, що вони зареєстровані в іншій області;
  • могли подавати в суд, щоб скасувати наказ про свою мобілізацію через те, що були порушення – не та область.

“Та суди відмовляють в задоволенні таких позовів, оскільки наказ про мобілізацію вичерпує себе з моменту видання. Тобто людина може звільнитися тільки за загальними обставинами, передбаченими законом, а скасувати наказ про мобілізацію і просто звільнитися – такого не буває”, – пояснив юрист.

Він заявив, що сама процедура виписування повістки – абстрактна. Мовляв, людина може показати представнику ТЦК та СП свій військово-обліковий документ, як підтвердження, що вона стоїть на обліку. Проте один офіцер може виписати повістку, інший – ні. Аналогічна ситуація з людиною, яка немає цього документа. За словами юриста:

  • в роботі військкоматів нічого суттєво може і не змінитись, проте, ймовірно, – більшій кількості людей з інших регіонів виписуватимуть повістки;
  • це може збільшити навантаження на юриста. Бо, якщо особа взяла повістку, не з’явилась і її хочуть притягнути до адміністративної відповідальності, то це радикально збільшить витрати на юридичну тяганину.