Коли може закінчитися війна в Україні і яким буде 2023 рік: оцінка генерала США

Україні судилося бути на передньому краї оборони Європи, каже ексголовнокомандувач сил НАТО в Європі.

Диктатор РФ Володимир Путін був певен, що війна проти України буде короткою і що НАТО реагуватиме “деякою мірою безсило”. Але Альянс зараз значно сильніший, значно згуртованіший, і допомога союзників досягла певного ритму, який суттєво обнадіює.

Про це заявив ексголовнокомандувач сил НАТО в Європі генерал у відставці Джеймс Джонс в інтерв’ю “Голосу Америки”.

З його слів, РФ зазнала поразки вже сьогодні і Москві довелося змінити першочергову мету, яку їм, очевидно, вже не досягти.

“Здатність союзників навчати та оснащувати українську армію була повільною на початку, але зараз вона досягла певного ритму, який значно більше обнадіює. Я дійсно вважаю, що вони (українці. – Ред.) мають бути оснащені зброєю більшого радіусу дії”, – каже ексголовнокомандувач сил НАТО в Європі.

Генерал висловив сподівання, що повномасштабна війна закінчиться вже 2023 року. Але допустив імовірність того, що вона затягнеться.

Крім того, він наголосив на важливості реакції країн Заходу та НАТО, яка має стати сигналом для інших авторитарних режимів, “котрі уважно стежать за тим, що відбувається, коли диктатор розпочинає неспровоковану, незаконну війну, і які наслідки для його репутації та статусу”.

Нагадаємо, очільник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що на Україну попереду чекають важливі події. Єрмак наголосив, що в України є важлива мета – вихід на кордони 1991 року.

Раніше очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов висловив думку, що Україна звільнить усі захоплені Росією території, а тимчасово окупований Крим буде повернуто комбінованим шляхом – військовою силою та дипломатією.

Своєю чергою, голова правлячої партії Польщі “Право і справедливість” Ярослав Качинський каже, що чув різні прогнози, і останній із них вказував на 2030 рік як на можливий момент завершення війни.

На мій погляд, це не триватиме так довго, можливо навіть менше, ніж ми думаємо”, – сказав Качинський.

 

https://tsn.ua