ДРОНОВІ «ПРИВІТИ»: ЧОМУ В КРЕМЛІ ЗЛЯКАЛИСЯ БЕЗПІЛОТНОГО «ДОЩУ»

Безпілотники «засвітилися» недавно в різних регіонах Росії. Повідомлялося, зокрема, про уламки трьох БПЛА в Білгороді, пожежу на нафтобазі в Туапсе Краснодарського краю, збиття «українських» дронів у Брянській області, Адигеї та падіння у Підмосков’ї. Також ударів було завдано по військовому аеродрому в Єйську. Аеропорт «Пулково» у Санкт-Петербурзі у вівторок, 28 лютого, кілька годин не приймав та не відправляв авіарейси через «невстановлений об’єкт» у небі. Влада країни-агресора одразу заявила, мовляв, дрони – це приліт з України. У Києві між тим безпілотний «дощ» на території ворожої держави коментувати не стали. Проте спроба такої розгалуженої атаки виглядає безпрецедентною. Про що вона може свідчити?

Різні джерела росЗМІ повідомляли, що тамтешні військові передали в єдину систему організації повітряного руху РФ умовний сигнал «Килим», що означає спробу перетину повітряного державного кордону Росії. Після передачі такого сигналу зазвичай усім цивільним повітряним судам наказується негайно залишити район чи приземлитися. До речі, в українському сегменті Facebook цей план висміяли, навівши вигаданий діалог між Путіним та Шойгу, де перший запитує, чого чекати після плану «Килим» у Петербурзі, а другий відповідає: «План «Принтус» по всій країні». Жарт, безумовно, дотепний, проте з урахуванням всього, що наробили лише з українською інфраструктурою рашисти за останній рік – плінтус, для їхніх земель, скоріше, подарунок, а не цілком заслужена кара.

Зазначимо, що нинішні дронові прильоти – це не небесний дебют. Ще у грудні минулого року по кількох аеродромах у Саратовській та Рязанській областях було завдано ударів безпілотними літальними апаратами. Міноборони Росії звинуватило в них Україну, заявивши, що вона використала старі радянські розвідувальні безпілотники, перероблені в ударні. Єдиним подібним апаратом з дальністю, що дозволяла долетіти до цих цілей, був Ту-141, запаси яких справді ми маємо.

Що ж до свіжої дронової атаки, то в ній є кілька особливостей, які відрізняють її від попередніх. Ключова відмінність полягає в тому, що вперше безпілотник долетів до Підмосков’я, а це, на думку профільних експертів, означає, що потенційно під ударом може виявитися і російська столиця з усіма її урядовими будівлями, критично важливими об’єктами інфраструктури та, звичайно, населенням, яке від них залежить. Тобто, падіння безпілотника в Підмосков’ї так чи інакше чинитиме психологічний ефект на жителів Москви та області, для яких розв’язана Путіним війна, що йде в сотнях кілометрів, досі була не більше ніж картинкою в «шухляді».

 

повний текст статті читайте на: https://lenta.ua/